NL | FR

+32 496 24 90 46 | info@net-men-kanker.be

NL | FR

NL | FR

  1. Page d’accueil
  2.  » INFOdag 2015

INFOdag
29 november 2015

NET & MEN infodag — Gent, Zebrastraat.

Naar aanleiding van de World NET Cancer Awareness Day die wereldwijd plaats vond op 10 november 2015, planden we met onze Zebra-familie onze jaarlijkse infodag op zondag 29 november. Dit voor de tweede maal in de prachtige locatie van de ZEBRAstraat te Gent.
Met 60 ingeschrevenen en 6 sprekers ‘wandelden we helemaal niet alleen’, maar wel vlot door het aangeboden programma en voelden ons zo nog meer verbonden met onze lotgenoten.

Programma
  • Welke beeldvormingstechnieken en andere onderzoeken zijn er mogelijk voor mijn ziekte?
    Dr. Kathia De Man, dienst nucleaire geneeskunde
  • Wat is het verschil tussen de vele scans die gedaan worden?
    Prof. Dr. Karen Geboes, dienst Maag- en Darmziekten
  • Wat en hoe met mijn levermeta’s? Welke behandelingen zijn er mogelijk? Wat zijn de gevolgen?
    Prof. Dr. Karen Geboes, dienst Maag- en Darmziekten
  • Dr. Aude Vanlander, dienst Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde en Levertransplantatie
  • Sandostatine en Somatuline: indicatie en praktische aspecten.
    Dr. Marc De Man, dienst Maag- en Darmziekten
  • Mevr. Mieke Maesschalck, verpleegkundig consulent Digestieve Oncologie
  • Ik heb een diagnose van NET. Kan ik een patiënt zijn met MEN1/2?
    Prof. Dr. Bruno Lapauw, dienst Endocrinologie

Na een warm onthaal met koffie en bijhorende koeken en de verwelkoming door onze vice-voorzitter Dirk nam een team van het UZ Gent onder leiding van Prof Karen Geboes ons mee naar de ingewikkelde wereld van de beeldvormingstechnieken.  Samen met Dr. Kathia De Man bracht ze ons een overzicht van de vele scans die gedaan worden bij NET & MEN patiënten.

Eens de vaststellingen gedaan zijn moet er ook behandeld worden.  Prof Geboes gaf ons een overzicht van de medicatie die daarvoor in aanmerking komt, terwijl Dr. Aude  Vanlander ons de mogelijkheden van de chirurgie toelichtte.
Sandostatine en Somatuline zijn twee spuiten die wij Zebra’s, heel goed kennen.  Maar wat zijn nu juist de gelijkenissen en de verschillen tussen de beide producten én hoe worden die best toegediend?  Op deze vragen gaven achtereenvolgens Dr. Marc De Man en Mevr. Mieke Maesschalk ons een antwoord.

En of je met een diagnose van NET, ook nog een patiënt van MEN 1, MEN 2 of zelfs MEN3/4 kunt zijn, daar wist prof Bruno Lapauw dan weer alles van.
Het werd dus een boeiende voormiddag, gebracht door een enthousiast team, waar op een heel begrijpelijke en in mensentaal verwoorde manier moeilijke materie voor ons ook toegankelijk werd.  De meer dan 90% dat het team van het UZ scoorde op de achteraf gehouden bevraging bij de aanwezigen bevestigt dit des te meer.

Als dank voor de ziel en het vele werk dat zij in onze vereniging steekt werd onze voorzitter Véronique daarna verrast door Gerard Deweer die voor haar een origineel kunstwerk gemaakt had.

Met een woord van dank én bijhorende attentie voor de sprekers werden we door de voorzitter dan met zijn allen uitgenodigd naar de pastalunch, waar we tussen de lekkere gerechten door, tijd hadden om met de andere aanwezigen een boompje op te zetten over koetjes, kalfjes én… zebra’s.

Verslagje van onze secretaris Eddy Deneckere

 

Special thanks to INCA to let us make use of the INCA-theme, developed by Weberest 
Special thanks to INCA to let us make use of the INCA-theme, developed by Weberest

© vzw NET & MEN Kanker